Etiketter

fredag 23 november 2012

H.K.K om diabetes


        DIABETES:

För att kroppen ska fungera väl så behöver kroppen energi. Blodet transporterar energi ut i hela kroppen. i form av t.ex druvsocker och glukos. Insulin är ett slags hormon som produceras i bukspottkörteln. Insulinet behövs för att kunna ta upp sockret i blodet. Om man har typ 1 diabetes så har kroppen slutat producera insulin helt eller till viss del. Då måste man ta en spruta med insulin som hjälper blodsockernivån att hålla sig lagom låg. Om man inte skulle spruta in insulin så skulle blodsockernivån bli väldigt hög. Efter som insulinet förstörs när det kommer i kontakt mag och tarmkanalen så går det inte att ta insulin i tablettform. Diabetes kallas för en kronisk sjukdom, det betyder att den kan vara obotlig och att den utvecklas långsamt. Om du vill slippa diabetes så är det bra att äta enligt tallriksmodellen och matcirkeln, för att dom är gjorda så att du ska få i dig tillräckligt av allt och inte för mycket. Och ät inte för mycket socker, det är så diabetes utvecklas. 
Diabetes typ 1: Det bryter ofta ut inom loppet av en månad. Symtom kan vara att man kissar väldigt mycket, att man är väldigt trött, att man är väldigt törstig. Har man diabetes typ 1 måste man ta insulin varjedag, det är för att cellerna ska energi. 
Diabetes typ 2: Symtomen kommer mycket långsammare, ett symtom kan vara t.ex: ser dimmigt, trött både fysiskt och psykiskt. Diabetes typ 2 kan vara ärftlig och fetma / för lite motion eller rökning kan öka risken för att få diabetes typ 2 men även för typ 1.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar