Etiketter

måndag 24 september 2012

Labb om ljudvågor



MTRL:  Stativ, Vatten, provrör, plaströr, linjal, stämgaffel.

Syfte:  Få fram ljudets hastighet i luft. 

Utförande: Vi skulle hälla vatten i ett provrör och stoppa ner ett rör i vattnet. Efter det skulle vi ta en stämgaffel och slå till den och hålla över röret. vi fick höja och sänka röret för att försöka hitta ett resonansläge. När man hade hittat det läget skulle man delade med 100, sedan gånga det med 4 och sist gånga det med 440. Då fick man fram ljudetshastighet. 

Resultat:

Resonans 1 i min grupp blev: 0.199 = 350,24 m/s och Resonans 2 blev: 0.41 = 360,8 m/s

Diagram över hela gruppens resultat och själva ljudets hastighet 


Slutsats: 
varför blev det inte exakt 340 m/s i diagrammet ovan och i min grupps resultat? Jo det kan bero på olika anledningar, det kan ha varit så att alla inte mätte exakt på millimetern, efter det var svårt att mäta exakt bara genom att använda en linjal. För då är risken rätt stor att man håller den snett. eller en halv millimeter fel. Den andra anledningen beror på temperaturen i rummet där man mäter. Nedanför är en tabell som visar hur snabbt ljudvågorna färdas i olika temperaturer.
Så enligt denna tabellen skulle det ha varigt över 30° i rummet, vilket det INTE var! Och enligt denna tabellen så är "rätt" temperatur att mäta i ungefär 15°. Eftersom man brukar säga att ljudets hastighet är 340 m/s.

En annan teori jag har är att om det är fuktigare i luften så färdas ljudet snabbare, eftersom det färdas ju snabbare i vatten! 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar